معرفی بلدرچین و مزایای پرورش آن

بلدرچین به گروه بزرگی شامل چندین سرده از پرندگان کوچک از راسته ماکیانسانان گفته میشود. این پرندگان شناختهشدهترین گونههای راستهٔ ماکیانسانان هستند. آنها به دو بخش بلدرچینهای بر جدید تیرهٔ Odontophoridae) ) و بلدرچینهای بر قدیم تیرهٔPhasianidae) ) تقسیم میشوند.
بلدرچینها جثهٔ کوچک دارند و زندگی بر روی زمین را ترجیح میدهند. از دانهها و نیز حشرات و دیگر جنبندگان کوچک تغذیه میکنند. بر روی زمین لانه میسازند و بر پروازهای کوتاه و سریع قادر می باشند.
از لحاظ جانورشناسی بلدرچین به راسته مرغان، خانواده قرقاول ، زیر خانواده مرغان مزرعه و گونه بلدرچین ژاپنی تعلق دارد. در حالت کلی دوگونه بلدرچین ژاپنی و اروپائی بسیار مورد توجه هستند که میان این دو گونه رابطه بسیار نزدیکی وجود دارد. بلدرچینهای ژاپنی بیشتر در جزایر ژاپن پراکنده هستند و نوع وحشی این پرنده به صورت جفت در تابستان در شمال و در زمستان در نواحی جنوبی جزیره زندگی می کنند در حالیکه بلدرچینهای اروپائی از گسترش وسیعی در اروپا، سیبری، ایران، ترکیه، چین و مصر برخوردار هستند. با این حال شباهتهای بسیاری بین بلدرچین ژاپنی و اروپائی وجود دارد و تنها تفاوت آنها در اندازه بدن و جثه می باشد به گونه ای که بلدرچین اروپائی دارای طول بدن ۱۸ سانتیمتر و بلدرچین ژاپنی دارای طول بدن ۱۵ سانت می باشد.
ویژگیهای عمومی بلدرچین:
به طور کلی بلدرچینها پرندگانی پرطاقت، نیرومند و مقاوم می باشند و می توانند در گستره وسیعی از مناطق با آب و هواهای گوناگون رشد و تولید مثل نمایند که این توانائی ناشی از قدرت سازگاری بالای آنها با شرایط گوناگون محیطی می باشد.
بلدرچین دارای مقاومت خوبی نسبت به شرایط نامساعد محیطی بوده و در محیطهای مختلف به راحتی سازگار می گردند.
خوراک بلدرچین
همواره بایستی یک جیره متعادل با مقادیر بالای پروتئین در اختیار جوجه بلدرچین قرار گیرد. برای تغذیه خانگی میتوانید از دانه جوجه (یا دانه پلیتی) که در بازار موجوداند و به صورت مخلوطی از دانههای مختلف هستند استفاده کنید. هر بلدرچین روزانه باید ۳۰ گرم دان (سه مرتبه در روز) مصرف کند.
تخمگذاری بلدرچین
بلدرچینها تخم زیادی تولید میکنند. بلدرچین ماده ۲۶۰ عدد تخم در اولین سال تخمگذاری خود میگذارد روی همین اصل بلدرچینها جزو پرندگان کثیر تخم هستند. بلدرچین ماده درحدود سن ۵۰ روزگی به اوج تولید تخم میرسد. تاریخ نگهداری تخم بلدرچین بسته به شرایط نگهداری تا یک ماه میباشد. با رعایت نکات بهداشتی ۹۰ درصد بلدرچینها هر روز تخم خواهند گذاشت.
بیماریهایی که سلامت بلدرچینها را تهدید میکند
بلدرچین معمولا به بیماریهای زیر حساسیت بیشتری دارد:
- مارک:که واکسیناسیون آن در سن ۲۰ روزگی و با تزریق در ناحیه گردن صورت میگیرد.
- نیوکاسل:که واکسیناسیون آن همزمان با مارک به صورت قطره چشمی صورت میگیرد و هر 3 ماه یک بار به صورت اسپری مصرف میگردد.
- آبله:که واکسن آن در 8 -6 هفتگی مصرف میگردد.
از دیگر بیماریهایی که بلدرچین را درگیر مینماید میتوان به کوکسیدیوز ، کانی بالیسم ، سالمونلا ، ورم رودهای قرحهای و برونشیت اشاره کرد.
آموزش پرورش بلدرچین
نحوه تشخیص پرندگان نر و ماده
پرندگان ماده بوسیله پرهای قهوه ای روشن با لکه های سیاه در اطراف و بالای سینه مشخص می گردند در حالیکه پرندگان نر بر روی گلو و سینه خود رنگ قهوه ای تیره دارند. همچنین بر روی لبه بالائی مخرج نرها غده کلوآکی با ساختمان پیازی شکل قرار گرفته و مواد کف آلود سفید رنگی از آن ترشح می شود. این غده منحصر به فرد می تواند در ارزیابی قابلیت تولید مثلی در نرها استفاده شود.
تخم بلدرچین
تخم های بلدرچین ژاپنی خال های قهوه ای رنگی داشته و اغلب با مواد گچ مانند به رنگ آبی روشن پوشیده شده است. هر بلدرچین ماده تخم هائی با خصوصیات منحصر به فرد خود همچون رنگ یا طرح های روی پوسته تولید می کند. برخی سویه ها نیز تنها تخم های سفید رنگ تولید می کنند. میانگین وزن تخم ها 10 گرم و در حدود 8% از وزن بدن بلدرچین ماده می باشد. وزن جوجه های یک روزه آن 7 – 6 گرم است و رنگ آنها قهوه ای با رگه های زرد رنگ می باشد.
حقایق چندی که پرورش بلدرچین را به عنوان یک کار اقتصادی مطرح می سازد به شرح زیر است:
1) میزان رشد سریع- رسیده شدن در سن حدودا 6 هفتگی
وزن بدن یک بلدر چین نر بالغ در این سن در حدود 140 گرم خواهد بود. در حالیکه ماده ها کمی سنگین تر بوده و وزن آنها به 150 تا 180 گرم می رسد. میزان رشد در حدود5 /3 برابر سریعتر از طیور اهلی است.
2) بلوغ جنسی خیلی زود فرا می رسد
در حدود سن 50 روزگی بلدرچین های ماده معمولا قادر به تولید کامل تخم می باشند.
3) میزان بالای تخم تولیدی
با توجه صحیح به بلدرچین ها این پرندگان 260 تخم در سال اول تخمگذاری خود می گذارند.
4) فواصل نسلها کوتاه است.
توان بلدرچین ها برای تولید 3 یا 4 نسل در سال این امکان را فراهم کرده است که انرا به عنوان حیوان آزمایشگاهی مورد استفاده قرار دهند.
5) دوره انکوباسیون کوتاه و کم که فقط 17 تا 18 روز است.
6)تثبیت برای تراکم بالای پرورش زیرا به سطح دانه خوری و فضای آبخوری کمتری در مقایسه با مرغها و اردکها دارند.
7) نیازی به مایه کوبی ندارند چون گونه های بلدرچین خیلی در برابر بسیاری از بیماری های عادی مرغها مقاومت دارند.
8) برگشت سریع سرمایه کمی که برای این کار گذاشته می شود.
9) خوشمزه بودن گوشت بلدرچین و خواص پروتئینی آن.
10) سود سرشاری که از تولید گوشت و تخم بلدرچین حاصل می شود.
تخم بلدرچین یک بمب ویتامینی و تغذیهای است! اگر در بین مواد غذایی به دنبال مادهای باارزش و سالم هستید، توصیه میکنیم تخم بلدرچین مصرف کنید. خواص و فواید استفاده و مصرف آن در ادامه مطلب توضیح داده شده است.
تخم بلدرچین نسبت به تخم مرغ، ۵ برابر فسفر، ۷ برابر آهن، ۶ برابر ویتامین B۱۲ و ۱۵ برابر ویتامین B۲ دارد (هرچند اندازه یک تخم مرغ حدود ۵ برابر تخم بلدرچین است).
تخم بلدرچین منبع غنی اسید چرب امگا ۳ است که برای تقویت هوش و حافظه بسیار مفید است.
کلسترول در تخم بلدرچین نسبت به تخم مرغ بسیار کمتر است.
گوشت بلدرچین منبع خوب نیاسین ،فسفر،مس،تیامین،ریبوفلاوین،ویتامین B6،روی،آهن و سلنیوم است. وجود عناصر معدنی کمیاب و ویتامین های مختلف در گوشت این پرنده،باعث شده است که گوشت آن برای درمان بعضی از بیماری ها،مانند آسم،تشنج،فشارخون،ضعف اعصاب و ناراحتی های روانی و بی خوابی مفید باشد.
برچسبهاانواع نژاد های بلدرچین, بلدرچین, پرورش بلدرچین, تخم بلدرچین, تخم نطفه دار بلدرچین, تغذیه بلدرچین, دستگاه جوجه کشی بلدرچین, غذای بلدرچین, گوشت بلدرچین, نگهداری بلدرچین